A Google Pingvin újra a porondon

SEO keresőoptimalizálás Google Pingvin linképítés

A keresőoptimalizálásban jártas emberek az utóbbi hetekben másról sem hallanak, mint a Google Pingvin algoritmus körüli híreket. De mi is ez pontosan? Befolyásolja ez a weboldalakat? Megpróbálom összefoglalni a lényeget.

A Google saját hivatalos blogján 2016. szeptember 23-án jelentette be, hogy útjára indították a régóta várt és beharangozott Pingvin 4.0-át.

A Google Pingvinről

A Google Pingvin elnevezésű algoritmusa 2012. áprilisában jelent meg, és az értéktelen, gyenge minőségű és spam linkek ellen került bevetésre. Azok az oldalak, amelyekre sok ilyen típusú link mutatott, a Google jobb esetben hátrasorolással, rosszabb esetben teljes kizárással sújtotta.

Az első lefutása teljesen felforgatta a találati listát, számos oldal esett a Pingvin áldozatául. Azóta többször futott, eleinte nagyjából félévente, de a mostani előtt majd két évvel volt az utolsó. Akinek problémája volt valamelyik futás után és javította a hibákat, csak a következő futáskor volt esélye javítani a pozícióin.

Ezentúl nincs külön Pingvin futás

Ez is megváltozik mostantól, ugyanis a Pingvin 4.0 részévé válik az alap keresési algoritmusnak, innentől kezdve nem fog időszakosan futni. Tehát a weboldalak minden egyes feltérképezéskor újraértékeli az oldalra mutató linkeket is, így gyorsan tud reagálni a változásokra.

Szintén fontos változás, hogy a Pingvin nem bünteti az oldalakat, hanem elértékteleníti a rámutató spam linkeket, így hátrébb sorolódnak azok az oldalak, amelyekre ilyen linkek mutatnak.

Mi történt a Pingvin 4.0 hatására?

Amikor szeptember 23-án bejelentették a 4.0-ás verzió futását, már napokkal korábban elindították és nagyjából három hét kellett, hogy lefusson. Egyszerre indult el minden nyelven, ami szintén szokatlan.

És ami a legszokatlanabb, és ilyen korábban nem volt: a korábbi verziók által kiszabott büntetések mind törlésre kerültek! Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden oldal visszakapja az eredeti pozícióját. Ha a korábbi helyezések mesterséges linkeknek voltak köszönhetőek, és ezek a linkek most elértéktelenődnek, akkor nem fogja visszakapni a régi pozíciókat. Viszont ha időközben rendeződtek az oldal linkjei, akkor vissza fogja kapni a jó helyezéseket.

Visszatérhetnek a black hat SEO módszerek?

Szakmai berkekben folyik a találgatás, hogyha nem bünteti a linkeléseket a Google, csak leértékeli, akkor vissza fognak térni a tömeges linképítések, mivel így jóval kisebb a kockázat. Gary Illyes, a Google szakembere felhívta a figyelmet, hogy felkészültek a spam linkek megjelenésére és lépéseket is tesznek ellene, de részleteket egyelőre nem árult el.

Ami biztos: a Google linkelésre vonatkozó irányelvei nem változtak, aki ezen elvek mentén épít linkeket, garantáltan nem kell számítania hátrasorolásra.

Honnan tudom, hogy érintett vagyok a Pingvin által?

Ha az utóbbi napokban vagy a következő hetekben jelentősen visszaesik a keresőből érkező forgalmad, vagy visszaesel több kulcsszóra a találati listán, akkor jó eséllyel a Pingvinnel van dolgod. Mivel most már nem kell hónapokat várni a javítás után a helyreállításra, így viszonylag gyorsan orvosolható a probléma. Továbbra is rendelkezésre áll a Google linkeltávolító eszköze, így ezentúl is be lehet jelenteni a spam linkeket.

Kép forrása: http://cdn.lookanimals.com/pictures/www.mrwallpaper.com/wallpapers/king-penguins.jpg